Jdi na obsah Jdi na menu
 


 
 
   Delší dobu jsem uvažovala o tom, jestli sem dát tuto rubriku.....
Poměrně často dělám těsto na chlebík tak, že ho umíchám robotem (mám Bosch MUM - výborný a spolehlivý), pak nechám klasicky vykynout v míse a poté dále zpracovávám.
 
Většinou jsou to větší až velké chleby nebo těsto na větší počet kusů pečiva, kde by pekárna nezvládla takový kusanec těsta uhníst.
        Pokud nemáte robota, a přesto chcete použít zrovna tento recept - nevadí, vaše šikovné ručky to určitě zvládnou i bez něj
(já takhle ručně míchala kynutá těsta několik let, téměř denně, než jsme si mohli robota dovolit koupit).
 
 
 
Postup práce pro ty, kteří (které) se s kynutým těstem ještě moc nepřátelí:
     Uděláme si kvásek (recept s postupem je TADY), přidáme ostatní suroviny a dobře vymícháme těsto. (Pokud nemáte robota, začněte míchat lžící, vařečkou a dokončit můžete rukou.)
     Toto těsto musíme před dalším tvarováním nechat vykynout - mělo by zdvojnásobit svůj objem. Teprve pak ho dále použijeme. (Těsto by nemělo překynout, takže pokud ho, už vykynuté, nemůžeme hned použít, propracujeme ho a necháme kynout podruhé. Nijak mu to neublíží, naopak.)
 
Obrazek
     Vykynuté těsto dáme z mísy na stůl, propracujeme, tím utužíme a dále použijeme:
- pokud je na chleba, vyválíme bochník a dáme na plech s pečícím papírem nebo fólií vykynout
- jestliže z něj budou bulky, bagety, buchty aj., rozkrájíme na potřebný počet dílků, ty vytvarujeme (popř. naplníme) a stejně, jako chleba, dáme kynout
 
      Než vložíme plech do trouby, mělo by těsto opět kynout a tím nabýt dvojnásobného objemu (samozřejmě, že v teple to půjde rychleji) - ke konci kynutí už můžeme rozehřívat troubu....
 
       Pečivo pomašlujeme (rozšlehaným vejcem, vejcem s troškou vody, slanou vodou, oslazeným mlékem - podle pokynů v receptu) a dáme péct do vyhřáté trouby. Kdyby nebyla vyhřátá, těsto by nedostalo teplotní šok, nevyskočilo nahoru, ale rozlilo se do stran a pečivo se zdeformuje.
 
      Každá trouba peče jinak, proto je třeba se uvedených teplot a časů pečení držet jen orientačně a spíš se spolehnout na vlastní oči - pokud pečivo příliš hnědne už po 8-10 minutách, teplotu zmírníme.
 
Tekutiny, přidávané do těsta by nikdy neměly být horké - ničí to kvasinky.
 
Zrovna tak by ale zbytek surovin neměl být naopak studený (přinesený třeba z chladné chodby, ze spíže) - těsto bude pomaleji kynout.
 
Mísu s těstem můžete při kynutí zakrýt (čistou utěrkou), těsto nebude okoralé.
 
Máte-li pocit, že těsto pomalu kyne, přeneste si mísu s ním do teplejšího prostředí, popř. mísu posaďte na hrnec s teplou (ne vřící) vodou.
 
Těsto, ve kterém je hodně tuku nebo i cukru, kyne pomaleji a potřebuje i více droždí.  
 
 
 

Podrobný FOTOPOSTUP je tady.......
 
Menší tvary (koláče, bulky, rohlíky) je třeba péct na vysokou teplotu a kratší dobu - při nižší teplotě je budete muset péct déle a pečivo tím vysušíte.
 
Naopak - vánočky, chleby, věnce, velké veky aj. pečeme při trochu nižší teplotě a delší dobu.
Pokud je budete péct příliš prudce, krásně vyskočí, nádherně se zabarví, budou vypadat hotově, ale po vytažení z trouby klesnou jako nafukovací míč propíchlý špendlíkem - vevnitř budou nedopečené a srazí se.
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

pečení chleba.

(Růžena Křičková, 5. 7. 2014 7:39)

zdravím.já peču chleba 25min.na 200stup.v pekáči zakrytý,pak odkrytý dopékám ještě 25min na 170stup.a mám ho pokaždé krásně upečený.

Re: pečení chleba.

(Katka, 7. 7. 2014 17:01)

Jé s tím pekáčem je to úžasný nápad. díky :-)

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA