Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pomocníci při pečení

7. 11. 2012
 
Vždycky, když někde zahlédnu něco nového, hezkého, potřebného do kuchyně, moje srdce zajásá....a hned v duchu slyším i manželovu připomínku:
"Myslíš, že máš kuchyň nafukovací, viď?"
Zároveň si ale vzpomenu na jeho docela slušně zařízenou dílničku...
Kuchyň opravdu nafukovací není, ale když to tam všechno hezky poskládám....vždycky se ještě kousínek místa najde.
 
Budu se snažit postupně svoje pomocníky představit a třeba vás tím i inspirovat
 
 
 
 
Těsto na chleba nechávám kynout v dobře moukou vysypaných OŠATKÁCH p.Vlčkové nebo v těch z Morexu Morkovice. Občas se mě někdo zeptá, jestli chleba v ošatce i peču - ne, ošatka je používána pouze jako opora k držení tvaru kynoucího kusu těsta. Před pečením ho z ní s oporou ruky opatrně vykulím na plech a dám péct.
 
 
Bagety píkávám na BAGETOVÉM plechu. Nejen, že dá těstu pěkný kulatý tvar (kulatý průřez bagety), ale zároveň bagety peče zespodu i ze stran.
Je třeba dát pozor na velikost jednotlivých baget, aby těsto při kynutí a pečení "nepřeteklo" - do užšího bagetového plechu se dobře vejdou bagetky o váze do 250 g.
Ač je povrch plechu z nepřilnavého materiálu, po čase se mi bagety začaly přichytávat. Vyřešila jsem to vyložením plechu kusem pečícího papíru, střiženého přesně podle velikosti plechu.
 
 
upečené, horké pečivo je třeba nechat zchládnout tak, aby větralo i odspodu a nezapařilo se. Proto ho ukládám vychladnout na kovovou MŘÍŽKU - dá se koupit i za pár korun.....nebo můžete použít i mřížku z trouby, pokud ji něčím mírně podložíte.
 
 
Koupila jsem si KÁVOMLÝNEK Bosch - nahrubo na něm melu zrno, které přidávám do některých bulek nebo chleba (ala kornspitz) a najemno také lněné semínko, které pak naše tělo lépe využije, vstřebá.
 
 
Menší bulky z jakéhokoliv těsta (i sladkého) je možno ozdobit naražením RAZNICÍ  - prodávají se různé tvary od základních na kaiserky, přes šneky, kytičky, obličejíky smajlíků....
 
 
Většinu svých zkušebních těst umíchám v ROBOTU Bosch, je silný, spolehlivý a mám ho už od počátku r.2006 - stojí mi na lince vedle váhy - všechno, co v něm zpracovávám si můžu hned odvážit.
 
 
O svých PEKÁRNÁCH (minulých i současných) píšu v tomto článku...
 
 
Chleby peču s úspěchem i v REMOSCE - sama jsem nevěřila, že z ní budou tak dobré a křupavé! Jenom je třeba dát pozor na hmotnost bochníku, který do remosky dáme upéct - pokud bude hodně veliký, nalepí se při kynutí a pečení na víko remosky a jeho čištění je pak velice nepříjemná práce....
 
 
Chleba i pečivo peču na plechách, vyložených PEČÍCÍ FÓLIÍ (někdy pečícím papírem) - je použitelná mnohokrát, dá se koupit i za velice výhodnou cenu (např. tahle černá - při akcích v Lídlu za 50-70 Kč). Měla jsem jich několik kusů, tak jsem jednu "zničila" vystřižením kruhu, který se mi vejde jako (prakticky nezničitelná) podložka na pečení do remosky.
 
 
.....pokračování.....
 
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA